A legnagyobb szamurájoknak
Hogyan tudod elkészíteni a matcha teádat? Mire lesz szükséged? Ha ezeket a lépéseket betartod, gond nélkül el tudod készíteni a matcha teádat otthon is.

 

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt. Általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban óriási jelentőségű művészet és filozófia, aminek elsajátításához évtizedek kellenek.

Nem csak a tea elfogyasztásáról szól hanem arról is, hogy lassítunk és átadjuk magunkat a pillanatnak. Értékeljük az életet, annak apró örömeit, szépségét és tökéletességét. A matcha tea régóta a "Tea Útjának" kulcsfontosságú eleme, amely rítusaival spiritualitást és tudatosságot hoz az életünkbe.

Ahhoz hogy te is el tudd készíteni, szükség van némi odafigyelésre és gyakorlásra, de ha ezeket a lépéseket betartod, otthon is el tudod készíteni a matcha teádat.

A matcha tea tradicionális elkészítési módjai

A matchának tradicionálisan két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, a koicha és a híg tea, az usucha

A koicha a teaszertartás teája, egy több mint 1000 éves teakészítési mód. Sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. A neve is ezt jelenti: sűrű tea. Állaga a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. Csak a legjobb minőségű teákból érdemes koichát készíteni, így élvezhető igazán a matcha tea intenzív, különleges aromája. 

matcha tea koicha elkészítése tradicionálisan

 

Az usucha egy hígabb, könnyedebb formája a matcha tea elkészítésének. Felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell legyen.

matcha tea usucha elkészítése tradicionálisan

 

Mire lesz szükséged a matcha tea elkészítéséhez?

Eszközök:

Hozzávalók:

  • M Matcha por: egy adag usuchához kb 1-2 gramm (2 chashaku), a koichához 4-5 gramm (3-4 chashaku) szükséges 
  • forrásból visszahűtött víz: egy adag usuchához 60ml, koichához 20ml.  A víz hőmérséklete évszakok és szertartások szerint 75-90 Celsius fok között változik.

matcha tea elkészítéséhez szükséges elemek

A matcha tea elkészítése lépésről lépsre

1. Forralj fel elegendő vizet, majd tedd félre hűlni. A forralás azért fontos, mert lágyítja a vizet, de használhatsz forrásvizet vagy ásványvizet is. 

2. Önts egy kevés forró vizet a chawanba, majd tedd bele a bambusz teaecsetet, hogy a szálai kissé felpuhuljanak. Ha kellemesen átmelegedett a chawan is, öntsd ki belőle a vizet majd egy kendő segítségével töröld szárazra.

3. 

  • Usucha: tegyél/szitálj a chawan-ba 1-2 gramm (2 chashaku/kiskanál) matcha port. Azért fontos átszitálni, mert egyébként előfordul, hogy apró rögök maradnak benne, amelyek megakadályozzák az egyenletes elkeveredést és a tökéletes habosodást. 
  • Koicha: tegyél/szitálj a chawan-ba 4-5 gramm (3-4 chashaku/kiskanál) matcha port, majd óvatosan egyengesd el. 

Ha korábban már átszitáltad a matcha porodat a natsumedban, akkor újra nem kell.

4.

Usucha: Amikor a víz már nem túl forró, öntsd a matchára, majd óvatosan keverd össze, hogy ne maradjanak benne csomók. Ezután határozottabb kézmozdulatokkal (de laza vállal és csuklóval) M vagy W alakban kezdd el habosítani, amíg egy krémesen habos teát nem kapsz (20-30mp). Ne nyomjuk erősen a chawan aljára az ecsetet, éppen hogy csak érintse azt. 

A végén lassítunk és a tea tetejét keverjük, hogy ne maradjanak benne nagy bubokékok. Akkor jó, ha összefüggű, habos teát kapunk.

Ha kézi tejhabosítóval dolgozol, akkor egyszerűen csak tedd az eszközt a teába és úgy habosíts. Ha nincs keverőnk sem habosítónk, akkor készíthetjük kiskanállal, 2 részletben öntve rá a vizet, mintha pudingport kevernénk. 

Koicha: Önts a matcha porra egy kevés vizet, majd kezdd el óvatosan kevergetni, "elkenni". Amikor már összekeveredett, csak kicsit még rögös, elkezdhetjük felengedni a többi vízzel. Ezután már határozottabb mozdulatokkal folytatjuk a keverést, amíg el nem érjük a kívánt állagot - sűrű, krémes teát.

 

A matcha alternatív elkészítési módjai

Kézi tejhabosítóval

A matcha port kiskanállal nehéz teljesen elkeverni, mivel önmagától nem oldódik a vízben és nem szabad hogy csomós maradjon, ezért ha nincs bambusz teakeverőnk, kézi tejhabosítóval is elkeverhetjük és habosíthatjuk.

Shaker, turmix segítségével

Az elfoglaltabbak számára a legegyszerűbb módszer egy shaker vagy turmix használata lehet, amibe csak beleöntjük a kívánt hőmérsékletű vizet vagy tejet, beletesszük a matcha port és alaposan összerázzuk. Minél magasabb kategóriájú a matcha por, annál jobban "tapad", tehát ezzel a módszerrel annál nehezebb lesz összekeverni. Ezt inkább a Culinary, esetleg Prémium matcha teához ajánljuk, latte készítése esetén.

 

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiba lehetőségeket - hogy ezeket kijavítva IGAZÁN élvezhesd a matcha teával együtt töltött időt. Mert van, hogy a kezdet nehéz, de a lényeg a happy end, nem igaz? 

  • A víz hőmérséklete: Túl meleg volt a víz (>80°C)? A tökéletes vízhőmérséklet  70-80°C, a melegebb víz leforrázhatja a matcha port, ami keserűbbé teszi. Ha nem tudod megfelelően mérni a víz hőmérsékletét, először forrald fel, majd hűtsd vissza úgy, hogy kétszer átöntöd egy hideg bögrébe (egy-egy átöntés kb. 10 fokkal hűti le a vizet). Úgy is ellenőrizheted, hogy ha már tartósan a bögre fölött tudod tartani a kezed anélkül hogy égetné, akkor már nem túl forró a víz a matcha pornak sem. 
  • Mennyiség: Lehet, hogy túl sok matcha port használtál túl kevés vízhez? A legtöbben 1gr matcha porhoz (kb. 1 csapott teáskanálnyi) öntenek 80ml vizet, két gr porhoz pedig 120ml víz javasolt, de ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. Kísérletezz egy kicsit az arányokkal.
  • Keverés: Sikerült megfelelően összekeverni? Nem maradtak benne csomók? A matcha teát addig kell keverni hogy jó legyen, amíg összefüggő habos réteg nem keletkezik a tetején, sok-sok pici buborékkal. Ez általában 2-3 percig tart, és a keverőt "W" vagy "M" formában laza, de határozott mozdulatokkal habosítjuk. Ha kilátszik a tea, vagy túl nagyok a buborékok, akkor tovább kell még dolgozni rajta. 

Tipp: Ha szeretnéd valamivel ízesíteni, például mézzel vagy sziruppal, először habosítsd a matchát és csak utána keverd bele.

  • Minőség: Milyen minőségű a matcha teád? Nem minden matcha tea alkalmas teaként való fogyasztásra. Minél alacsonyabb a minősége, annál keserűbb lesz. Az eredeti, magas minőségű matcha teát szüret előtt pár héttel beárnyékolják, és csak a legfelső, legfiatalabb leveleket használják fel, amik extra mennyiségű klorofillt és aminósavakat termeltek, aminek köszönhető megjelenik a matcha különleges ízvilága, az úgynevezett "umami", ami édeskésbe hajlítja a keserű ízt. Az alacsonyabb minőségi kategóriákba tartozó matcha port nem a legfiatalabb levelekből készítik, ezért érdemes összekeverni tejjel, vagy máshogy édesíteni, hogy megkapjuk a tipikus matcha ízt a keserűség nélkül.
Kapcsolódó cikk: Honnan tudod, hogy minőségi matcha teát vásárolsz-e?
  • Hamisítás: Lehet, hogy matcha helyett sima zöld tea port vásároltál? Ha túl olcsó volt, nagyon valószínű, hogy nem igazi matcha. A matcha zöld tea por, de nem minden zöld tea por matcha. Rengeteg múlik a minőségen! Lehet, hogy a matcha készítésekor bizonyos lépéseket lerövidítettek vagy kihagytak, mint például a megfelelő árnyékolás, esetleg a levelek nem lettek megfelelően szétválogatva, vagy kiszárítva, nem gránitmalmok segítségével őrölték hanem kerámia őrlővel, ami gyorsabb és olcsóbb, de negatívan befolyásolja a tea ízét mivel jobban felmelegíti a port ami könnyen megéghet.
  • Tárolás:  A matcha por nagyon értékes és érzékeny, ezért vigyáznunk kell rá. Fontos, hogy nem szereti a fényt és a meleget, ezért tárold hűvös helyen, mondjuk hűtőben, de lehetőleg ne a sajtok mellett, mert a nem megfelelő tárolás nagyban ronthatja a tea minőségét.  

Ha ezekre odafigyelsz, biztosan tökéletes matcha teát készítesz majd. Nem érdemes összecsapni, hiszen nem jobb megállni egy pillanatra és elmerülni ebben a gyönyörű szertartásban? Na ugye. Nem véletlen, hogy Brad Pitt is rákattant....
Honnan tudjuk? HÁT INNEN!  

 

Modern matcha tea fogyasztás - különleges receptek

A matcha mostanra meghódította az egész világot. Az ízlés változásával azonban már nem csak a tradicionális arcát ismerhetjük, hanem gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthetjük. A közösségi médiát elárasztották a fantasztikus matcha latték, amiket szerencsére egyre több kávézóban megtalálhatunk, hidegen vagy melegen, ízesítve vagy natúr változatban, sőt, a matchához nagyon jól passzolnak a növényi tejek is, így a változatok száma a végtelenhez közelít, mindenki megtalálja a kedvenc matcha latte-ját. 

De itt vannak a szuper egészséges matcha smoohiek és turmixok, a különlegesen finom sütik, sőt a matcha fagyi is!

Szuper recepteket IDE kattintva találsz.


Ezek is érdekelhetnek még

A leggyakrabban elkövetett hibák matcha tea készítésekor

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!