Ihatok matcha teát a terhességem alatt?

TERHESSÉG
Szűrés törlése
2020.04.12 15:38
Ihatok matcha teát a terhességem alatt?

Mi számít mértékletes koffein-fogyasztásnak? Ihatunk-e egyáltalán koffeint várandósan? 

Már a babavárás első tünetei után elkezdünk gondolkodni azon, hogy vajon megfelelő-e az az életmód amit követünk, illetve hogy mi az amin változtatni fogunk annak érdekében, hogy megadjunk kisbabánknak mindent, amire szüksége van. 

Természetesen én is rengeteg cikket elolvastam a témában már az első várandósságom alatt is és most is, hogy ismét babát várok. Illetve nem titok, hogy elsősorban ezért kerestem egy egészségesebb alternatívát a kávé helyett - tekintve hogy óriási kávé rajongó voltam.

Rengeteg anyagot elolvastam a témában a hazai, de inkább a külföldi sajtóban. Bár általánosságban a koffein és a zöld tea fogyasztásról megoszlanak a vélemények - mint például arról is, hogy jó vagy rossz 1 pohár minőségi vörösbort elfogyasztanunk naponta-, de összességében elmondhatjuk, hogy a mértékletes fogyasztás elfogadott és megengedett - szakorvosok által is - a terhesség alatt. 

HOGY EZ MIT JELENT?

Bár egy matcha tea 10 zöld tea jótékony hatásaival ér fel, ez nem jelenti azt, hogy 10-szer annyi koffeint is tartalmaz! 

A terhesség során nem ajánlott 200-300mg-nál több koffeint fogyasztani naponta. Egy csésze kávé átlagosan 95mg koffeint tartalmaz, de ez az elkészítés módjától és a kávé típusától függően lehet 65-120mg is.

1 gramm matcha tea 34 mg koffeint tartalmaz, ami körülbelül egy fél teáskanálnyi adag. Tehát egy teáskanálnyi matcha tea 68mg koffeint tartalmaz. 

A matcha tea tehát egyrészt kevesebb koffeint tartalmaz mint egy átlagos kávé, másrészt ez a koffein sokkal lassabban szabadul fel a szervezetben, így nem okoz hirtelen nagy dózist.

Ezt figyelembe véve én napi 1 adag matcha teát fogyasztok el naponta a várandósságom alatt. Számomra rengeteg jó hatása van és úgy gondolom, hogy ez a babára és a várandósságomra nézve is előnyös, hiszen a matcha tea segítségével számos más ebben az időszakban felmerülő probléma megelőzhető.

matcha tea koffein terhesség várandósság

HOGY MIÉRT MEREM EZT MONDANI?

A matcha tea a világ egyik legegészségesebb "superfood"-ja, ami nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez!

L-THEANINE

A koffein mellett a különleges hatóanyaga az L-theanine, melynek köszönhetően a koffein lassabban szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít - és nem "üt be" úgy, mint a kávé.

Az L-theanine egyben csökkenti a stresszt, javítja a hangulatunkat, növeli a koncentrációt, az éberséget és a memóriát. Ezt hívjuk éber nyugalomnak!

ANTIOXIDÁNSOK

A matcha tea egy igazi antioxidáns bomba: 14-szer több antixodiánst tartalmaz mint az áfonya (a sok antioxidáns a legjobb dolog, amit a szervezted kaphat!)

70%-kal több vitamin található meg benne, mint a narancsban
9-szer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót


EZÁLTAL:
erősen tartja az immunrendszert
harcol a szabad gyökök ellen, így lassítja a sejtek öregedését, károsodását (azaz szebb lesz a bőröd, lassabban öregszik a szervezeted!)
csökkenti a koleszterinszintet
stabilizálja a vércukorszintet
akár 40%-kal képes felgyorsítani az anyagcserét
elősegíti a zsírsejtek lebontását
méregtelenítő és vértisztító (a rengeteg klorofill miatt)
növeli a fizikai teljesítményt (kutatások szerint akár 30%-kal)

Mindemellett mindenkinek javaslom, hogy kérje ki orvosa tanácsát és hallgasson a saját testének jelzéseire! Nagyon boldog és kiegyensúlyozott várandósságot kívánok mindenkinek aki ebben a csodás időszakban van - már amennyire ezt a hormonok engedik! :D 

matcha tea terhesség várandósság alatt szabad

     

    EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

    Kávé helyettesítő matcha tea - Mennyi a zöld tea koffeintartalma?

    3 tipp és kevesebbet mutat a mérleg

    Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

    Matcha tea vs kávé

    11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

    Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

    A legfinomabb matcha latte recept

    A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!