Matchás-vaníliás "multikása" - matchás reggeli ötlet, többféle gabonával

2021.01.19 11:34
Matchás-vaníliás "multikása" - matchás reggeli ötlet, többféle gabonával

Törjük meg a január egyhangúságát ezzel a színes, tápláló és egészséges multikásával! A reggeli a nap legfontosabb étkezése, érdemes hát időt szentelni neki, és biztos lehetsz benne, hogy csodásan indul majd a napod :)

Ez a recept azért kapta a “multikása” fantázianevet, mert a “megszokott” zabpelyhen túl 2 másik gabonát is tartalmaz, jelen esetben a gluténmentes hajdinát és kölest. Ennek köszönhetően még több vitamint és ásványi anyagot viszünk be egyszerre, a matcha pedig fantasztikus löketet ad a nap elején! Azonban ne féljetek kísérletezni, próbáljátok ki quinoával, rizzsel, vagy akár őrölt lenmaggal kiegészítve is!

 

Egy nagyon pici előkészületet igényel a recept: a gabonákat (kölest, hajdinát és a zabot) előző éjszakára érdemes beáztatni, ami csökkenti a fitinsav tartalmukat, ezáltal sokkal könnyebben emészthetővé válnak a számunkra és az ásványi anyag tartalmuk is jobban hasznosul.

 

Másnap reggel egyszerűen leöntjük róluk a vizet, és megfőzzük, az áztatásnak köszönhetően könnyen megpuhulnak majd a gabonáink. Egy csipetnyi só remekül összehozza az ízeket, az igazán selymes végeredményért pedig használjunk a főzéshez magas zsírtartalmú kókusztejet es extra kókuszolajat.

 

A tetejét kedvünk szerint megpakolhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölccsel, magvakkal, csonthéjasokkal... így tél közepén mi most a magas C-vitamin tartalmú grapefruitot és gránátalmát választottuk, ezzel is segítve az immunrendszerünk munkáját. Bónuszként a recept egyébként hozzáadott cukortól is mentes.

 

Mindenképp mutassátok meg nekünk, ha elkészítitek! Kövessetek minket Instagramon és Facebookon is, ahol további recept inspirációkkal és matcha tényekkel várunk Titeket!

M Matcha vaníliás matchás multikása grapefruittal és gránátalmával

M Matcha vaníliás matchás multikása grapefruittal és gránátalmával

M Matcha vaníliás matchás multikása grapefruittal és gránátalmával

HOZZÁVALÓK (2 ADAG):

  • ⅓ csésze köles
  • ⅓ csésze hajdina
  • ⅓ csésze zabpehely (ha szükséges, gluténmentes) 
  • 2 csésze (zsíros) kókusztej
  • 4 ek. eritrit
  • ¾ tk. vaníliaőrlemény
  • 2 tk. M Matcha Culinary vagy Premium
  • 1 csipet só
  • 1 tk. kókuszolaj (opcionális)

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Előző este beáztatjuk a zabot, hajdinát és a kölest.
  2. Másnap reggel leöntjük róla az áztatóvizet és egy lábasban közepes láng felett az összes többi hozzávalóval megfőzzük a kásánkat. Kavargassuk gyakran.
  3. A választott feltétekkel tálaljuk.