Mennyei, édes matchás krém: az új kedvenc mártogatósunk

2021.05.06 12:19
Mennyei, édes matchás krém: az új kedvenc mártogatósunk

Ha újítanál egy picit desszertek terén, próbáld ki ezt az ínycsiklandó matchás krémet! Mogyoróvaj, Nutella vagy juharszirup helyettesítésére ajánljuk, vagy egyszerűen csak epret mártogatni bele!

Néhány hozzávalóból rövid idő alatt isteni finom krémet varázsolhatsz: gazdag, lágy textúra, matchával megbolondítva. 

Ez a matchás "mártogatós" tulajdonképpen egy egyszerű tejszínes-matchás főzött krém, elkészítés közben a sűrűségét is kedved és ízlésed szerint alakíthatod. 

Ha kevesebb ideig főzöd a krémet, kevesebb víz párolog el, ezáltal hígabb, öntetszerű marad, amit könnyebben csurgathatsz például palacsintára, gofrira vagy akár jégkrémre. (Megjegyzés: hűtőbe téve az elkészült krém tovább sűrűsödik.)

A sűrűbb krémet mártogatósként használhatod, mint egy fincsi matchás "fondü". :) Mi eperrel teszteltük, de bátran próbáld ki bármilyen gyümölccsel, babapiskótával, keksszel, vagy feldobhatsz vele akár egy piskótatekercset is!

Eper és matchás krém

 

A receptben szereplő mennyiségből körülbelül egy fél csészényi sűrű krémet kapunk, ha hígabban preferáljuk, úgy egy picit több matchás öntetünk lesz.

Külföldön egyébként kereskedelmi forgalomban is kapható kész “matcha krém”, azonban ez egy házilag is nagyon könnyen elkészíthető recept, ráadásul így mi tudjuk szabályozni a hozzáadott cukormennyiséget, és elkerülhetjük a sok mesterséges adalékanyagot is.

Szerintünk mennyei! Próbáld ki Te is, és mutasd meg nekünk Instagramon, hogyan ízlett a legjobban! ;)

 

Eper és matchás krém


Eper és matchás krém

Eper és matchás krém

HOZZÁVALÓK:

  • 2 tk. M Matcha Culinary
  • 60 ml kb. 80 fokos víz
  • 1 tk. tejpor vagy kukoricakeményítő
  • ½ csésze habtejszín
  • ½ csésze zsíros tej
  • 3-4 tk. juharszirup

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A matchaport átszitáljuk, majd simára keverjük a forró (de nem forrásban lévő) vízzel. Ezután hozzáadjuk a tejport/keményítőt, és ezzel is csomómentesre keverjük. Ehhez tökéletes eszköz a bambuszkeverőd, vagy esetleg egy kisebb kézi habverő.
  2. A tejszínt, a tejet és a juharszirupot egy lábasban közepes láng felett, folyamatosan kevergetve gyöngyözésig melegítjük, ekkor hozzáadjuk a matchás keverékünket is.
  3. Tovább főzzük a krémet a kívánt sűrűség eléréséig.
  4. Ha kihűlt, csatos üvegben a hűtőben tároljuk (már ami megmarad belőle ;))

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

3 tipp és kevesebbet mutat majd a mérleg

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!