Matcha teával a rák megelőzéséért - a rák ellen természetesen

EGÉSZSÉG
Szűrés törlése
2020.04.13 15:51
Matcha teával a rák megelőzéséért - a rák ellen természetesen

Ebben a cikkben rengeteg kutatási eredményt bemutatva azt foglaljuk össze: hogyan segíthet a zöld tea a rák kialakulásának megelőzésében, hogyan lassítja a rákos sejtek növekedését.

A rák megelőzésére, illetve a rák elleni küzdelemhez számtalan gyógyszer, alternatív gyógymód, gyógynövény, diéta és „csodaszer” létezik, amelyek közül egyesek hatékonysága megkérdőjelezhető. Mindenki, aki személyesen, vagy a szerettei körében érintett a daganatos megbetegedéssel várja, hogy vajon mikor sikerül végre kifejlesztenie a tudósoknak a rák ellenszerét. Hogyan segíthet a matcha?

Nincs csodaszert, amivel a rák házilag gyógyítható, de egészséges táplálkozással, életmóddal, mindennapi testmozgással, megfelelő gondolkodásmóddal és hittel hatékonyan lehet küzdeni a rák ellen, ahogy ezt számtalan gyógyulás is bizonyítja. A matcha teával kapcsolatos kutatások hivatkozásainak forrásait is érdemes tanulmányozni azoknak, akik szeretnének elmélyülni a témában.

 

A matcha tea jótékony hatásai

A matcha egy olyan különleges japán zöld tea, amely antioxidáns tartalmával számos betegség kialakulását meg tudja akadályozni. Mivel a matcha a legfiatalabb, legzsengébb tealevelekből készül, így sokkal koncentráltabban találhatóak meg benne a tápanyagok, mint a többi zöld teában. Az alábbiakban összeszedtük a matcha tea néhány pozitív tulajdonságát:

  • Magas polifenol tartalmának köszönhetően értágító hatású.
  • Csökkenti a koleszterinszintet, emiatt a szívbetegségek kialakulása is ritkább azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát.
  • Serkenti az anyagcserét.
  • Segít a diabéteszt megelőzésében.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Támogatja az immunrendszer működését.
  • Stresszoldó tulajdonságokkal bír.

A matcha zöld teában található polifenolok antioxidáns hatással rendelkeznek, azaz semlegesíthetik a rákkeltő szabadgyököket, kijavítják a sejtkárosodásokat, így segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Az egyik polifenol, az EGCG (epigallokatechin-gallát) – ami a matcha tea fő összetevője -  rákellenes hatását laboratóriumi kutatások is alátámasztják. Az EGCG minden zöld teában jelen van, de a matchában akár 100-szor több is lehet belőle, mint bármely más teafélében.

 

A Manchesteri Salford Egyetem tudósai meglepő következtetésre jutottak a matcha tea rák ellenes hatását vizsgálva...

Az Egyetem hivatalos honlapján olvashatunk egy érdekes cikket a matcha tea rákos sejtekre, daganatokra gyakorolt hatásáról. Az eredeti cikket a linkre kattintva olvashatjuk:

Green tea prevent cancer cells from 'refuelling' – amelyet így fordíthatunk le: A zöld tea megakadályozza a rákos sejtek „újratöltését”.

A matcha tea rák ellenes hatásról a US National Library of Medicine National Institutes of Health (Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára, Nemzeti Egészségügyi Intézetek) oldalán is olvashatnak az angolul tudók a következő cikkben:  Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways

Matcha teával a rák megelőzéséért – a rák ellen természetesen

A cikkek aprólékosan leírják, hogy a  matcha zöld tea hogyan gátolja a rákos őssejtek szaporodását. Az Aging folyóiratban is közzétett kutatásban a Salfordi Egyetem Biomedicinális Kutatóközpontjának egy csoportja metabolikus fenotipizálást alkalmazott az emlőrák őssejtjein, és megállapították, hogy a matcha "a rákos sejteket nyugodt anyagcsere-állapot felé tolta", és megállította terjedésüket viszonylag alacsony koncentrációban (0,2mg/ml) is. Azt is megállapították, hogy a rákos őssejteket elősegítő jelátviteli útvonalak azt mutatták, hogy a matcha „erősen befolyásolja az mTOR szignálokat, gyengítve a 40S riboszóma komponenseit. Ez felvetette annak a lehetőségét, hogy a matcha alkalmazható kémiai gyógyszerek, például rapamicin helyett.

 

A matcha zöld tea hatására a rákos sejtek nem tudnak feltöltődni, ezért elpusztulnak

Michael Lisanti, a központ transzlációs orvosának professzora szerint a matcha olyan növény, amelyet étrend-kiegészítőként használnak, és különféle lehetőségeket kínál számos betegség kezelésére úgy, hogy a lehetséges egészségügyi előnyöket alátámasztó molekuláris mechanizmusok továbbra sem ismertek. "Metabolikus fenotípus meghatározással azt tapasztaltuk, hogy a tea elnyomja az oxidatív mitokondriumok metabolizmusát, vagyis megakadályozza, hogy a rákos sejtek "feltöltődjenek", ezért inaktívvá válnak és elpusztulnak. Eredményeink összhangban állnak azzal az elképzeléssel, hogy a matcha jelentős terápiás potenciállal bírhat, mivel közvetíti a rákos sejtek metabolikus átprogramozását."

  

A zöld tea emlórákos sejtekre gyakorolt hatása

Az emlőrák a nők között leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, ami elenyésző számban ugyan, de a férfiakat is érintheti.  Sajnos a jelenlegi gyógyszeres kezelési stratégiák gyakran súlyos mellékhatásokkal járnak, ezért a tudósok és orvosok folyamatosan vizsgálják azokat a természetes anyagokat, élelmiszereket, fűszereket, gyógynövényeket és teákat, amelyek terápiás értéket képviselhetnek, és a betegek számára előnyösek a rák elleni küzdelemben.

 

Több tanulmány készült a japán zöld tea antiproliferációs, antioxidáns, antibakteriális és kemoterápiás hatásáról:

Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea egyik kulcsfontosságú alkotóeleme, nevezetesen az epigallokatechin-3-gallát antioxidánsként viselkedik, és daganatellenes hatást mutat az emlőrák sejtekkel szemben. A zöld tea fogyasztása részben megmagyarázhatja, hogy az ázsiai nők körében miért alacsonyabb emlőrák kialakulásának kockázata.

Ezen kívül a 2006-os epidemiológiai vizsgálatok metaanalízise szerint a zöld tea csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is:

Továbbá a zöld tea pozitív hatást gyakorol a leukémia és a prosztatarák kialakulásának csökkentésében is:

Az elmúlt években több kutatás vizsgálta a zöld tea, illetve a zöld tea alkotóelemeinek rák elleni tulajdonságait. Hatékonyságáról számos daganat esetében számoltak be. A zöld tea egyik fő alkotóeleme: az epigallokatechin-gallát (EGCG) különféle sejtmodellekben elnyomja a rákos őssejtek tulajdonságait. A fent említett brit egyetemi kutatás például azt a célt tűzte ki, hogy megvizsgálja a matcha zöld tea rák őssejtekre vonatkozó metabolizmus gátló hatását. A kutatásban bemutatott eredmények azt mutatják, hogy a matcha zöld tea elsősorban az MCF7 emlőrákos sejtekből származó CSC proliferációs expanziót gátolja. Ezenkívül a macha tea kezelés csökkentette a sejtek anyagcseréjét, beleértve a mitokondriális légzést és a glikolízist, a Seahorse-elemzés alapján.

Összességében ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a zöld tea vagy annak alkotóelemei nagyon hasznosak lehetnek rákellenes szerekként.

SZEREZD BE A MATCHA TEÁT ÉS AZ ESZKÖZÖKET

Raktáron
Kedvencekhez
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
M Matcha Sakura
5 990 Ft
Egységár: 200 Ft/adag
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Milyen színű kerámia ecsettartóval szeretnéd?
Fekete
20 879 Ft
22 450 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
-7%
Raktáron
Kedvencekhez
Modern matcha szett - Culinary 50g
Modern matcha szett - Culinary 50g
14 378 Ft
15 460 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.