Fahéjas tekercs matcha mázzal és feketeszezámmal

2020.06.10 14:40
Fahéjas tekercs matcha mázzal és feketeszezámmal

Puha és omlós fahéjas tekercs különleges íz csavarral: belül pirított feketeszezámmal kívül pedig édes matcha mázzal.

A házi fahéjastekercs szemet gyönyörködtető látvány, és ez az új változat messze a hatalmas kedvencünk! A fahéjas tölteléket megbolondítottuk pirított feketeszezámmal és barnacukorral, a kész tekercsekre pedig csodás zöld matcha máz kerül. 

Elkészítenéd? Mutatjuk!

PIRÍTOTT FEKETESZEZÁMOS FAHÉJAS TEKERCS MATCHA TEA MÁZZAL - recept

HOZZÁVALÓK:

 

A csigákhoz:

  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 160 ml langyos tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 45 dkg kenyérliszt
  • 1 tk só
  • 55 gr puha vaj

Feketeszezám töltelékhez:

  • 4 evőkanál feketeszezám
  • 200gr barnacukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál fahéj
  • csipetnyi só
  • 55gr vaj

Matcha mázhoz:

  • 125gr porcukor, átszitálva
  • Fél evőkanál matcha por, átszitálva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tej

 feketeszezámos matcha teás fahájas tekercs recept

ELKÉSZÍTÉSE:

Tészta:

1.Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot, majd felfuttatjuk.

2.A felfuttatott élesztőt robotgép keverőtáljába öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, a tojásokat, és az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is, és megint összekeverjük. Kis adagokban a vajat is hozzáadjuk és sima tésztát gyúrunk belőle úgy, hogy a tészta ruganyos, sima és fényes legyen. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1 órán át kelesztjük. 

 

Töltelék:

1.Melegítsd elő a sütőt 190C fokra. Szórd a feketeszezámot egy sütőpapírra úgy, hogy ne fedjék egymást majd süsd 8-10 percig. Ha érzed az illatát már kész is, nem szabad túlsütni. Lassan hűtsd vissza. 

2.Turmixban vagy darálógépben mixeld össze a barnacukorral, amíg finom port nem kapsz. Add hozzá a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a csipetnyi sót és keverd addig amíg teljesen egyállagú nem lesz.  

Összeállítás:

Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és egy 30 x 45 centis téglalappá nyújtunk. Megkenjük a kész töltelékkel. A tészta szélesebb oldalát 1 centis sávban bekenjük vízzel. A másik hosszú oldaltól kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, a végét a vizes csíkkal odatapasztjuk. 

feketeszezámos matcha teás fahájas tekercs recept

Egy éles késsel 12 karikát vágunk a tekercsből, majd egymástól 2 centire elrendezzük az előkészített sütőformában. Letakarjuk, és egy újabb órát hagyjuk pihenni, amíg annyira megkelnek a tekercsek, hogy összeérnek. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amikor betesszük a csigákat, a hőmérsékletet visszavesszük 190 fokra, és 20−25 percig sütjük − amíg szép aranybarnára sülnek. 

feketeszezámos fahájas tekercs legfinomabb recept matcha tea mázzal

Matcha máz:

  • Amíg sülnek a csigák, elkészítjük hozzá a matcha mázat. Keverjük össze a matcha port és a porcukrot egy edényben. Olvasszuk össze a vajat és a tejet mikróban vagy egy lábosban, majd adjuk hozzá a cukorhoz. Keverjük amíg sima nem lesz. Adhatunk hozzá extra tejet ha szükséges, fél evőkanálnyit egyszerre, amíg el nem érjük a kívánt állagot. 

 

 

matcha tea máz öntet recept

 

  • Hagyjuk a csigákat hűni 10 percig, majd csorgassuk rá a mázat. Tálaljuk, amíg meleg. :)

 



feketeszezámos különleges fahájas csiga tekercs recept karácsony


Forrás: Loveandoliveoil