Matcha tojáslikőr - a tökéletes karácsonyi ital

2020.05.09 15:40
Matcha tojáslikőr - a tökéletes karácsonyi ital

Az ünnepi asztal méltó része lehet ez a fenséges matchás tojáslikőr!

Sok receptet “matchásítottunk” már itt a blogon, most a karácsonyi klasszikus tojáslikőrön a sor, ami nem is lehetne aktuálisabb, így az ünnepek közeledtével. 

Garantáltan nem fog csalódást okozni, isteni finom, selymesen krémes, lágy. Nem túl édes, a melengető karácsonyi fűszerek teszik gazdaggá, amelyek tökéletesen harmonizálnak a matcha “földes” ízvilágával.

A kísérletező kedvűek nyugodtan próbálják ki akár mézeskalács fűszerkeverékkel is!

M matcha tojáslikőr karácsonyi hangulatfotó

Az ínycsiklandó ízek bónuszként kiegészülnek a matcha összes jótékony hatásával, a zöld szín pedig vitathatatlanul tökéletesen illik a karácsonyi időszakhoz. Egy szép üvegben karácsonyi ajándéknak sem utolsó. :)

Az alaprecept - neve ellenére - alkoholmentes, de aki szeretné, megbolondíthatja egy kis rummal vagy whisky-vel.

A hosszú leírás senkit ne riasszon el, nagyjából negyed óra alatt elkészül az ital, ebből 10 perc csak kavargatás. :) A tojásokat hőkezeljük, tehát nem nyersen vannak jelen az italban, emiatt sem kell aggódnunk.

Idén talán mindenki a szokásosnál is jobban vágyik a karácsonyi csodára, a kikapcsolódásra, az ünnep érzésére. Kerülj Te is varázslatos, meghitt hangulatba ezzel a recepttel, és ne felejtsd el megmutatni nekünk, ha elkészítetted! ;)


M matcha tojáslikőr két pohárban karácsonyi hangulatfotó

M matcha tojáslikőr egy pohárban karácsonyi hangulatfotó

M matcha tojáslikőr karácsonyi hangulatfotó

HOZZÁVALÓK:

  • 1 ½ csésze tej
  • 1 csésze habtejszín (legalább 30%-os)
  • 4 tojássárgája
  • 2 ek. nádcukor
  • 1 tk. M Matcha Culinary
  • ½ tk. fahéj
  • ¼ tk. (frissen reszelt) szerecsendió
  • 1 tk. vanília esszencia/aroma
  • 150 ml whiskey vagy rum (opcionális)

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A tojássárgájákat egy közepes méretű tálban felverjük a cukorral, amíg kicsit halványul a színe, majd hozzáadjuk a matchaport is és simára keverjük.
  2. Egy lábasban közepes lángon összemelegítjük a tejet, a habtejszínt, a fűszerekkel: a fahéjjal, szerecsendióval és a vaníliával. Ne engedjük, hogy felforrjon, amikor pici buborékok jelennek meg a szélén, már jó is.
  3. Egy mérőedény segítségével a lábasból kb. fél csészényi meleg fűszeres tejet vékony sugárban hozzáöntünk a matchás-tojásos keverékhez, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy a tojás nehogy kicsapódjon.
  4. Ha simára kevertük, az egészet lassan, vékony sugárban, ugyanúgy folyamatosan kevergetve visszaöntjük a lábasba.
  5. Fakanállal tovább kevergetjük, közepes láng felett. Ne hagyjuk felforrni, csak pasztőrözzük a tojásokat, kb. 10 perc. Akkor van kész, amikor láthatóan sűrűsödött, és a fakanálról lassan folyik le a likőr.
  6. Levesszük a lángról majd kb. 5 percet hűlni hagyjuk. Aki kívánja, ezen a ponton adja hozzá az alkoholt, majd a kész tojáslikőrt legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
  7. Hidegen tálaljuk, a porcukorral felvert habtejszínnel és egy extra szórásnyi matchaporral díszítjük. :) Kész is a nagy karácsonyi klasszikus tökéletes változata egy kis matcha-csavarral!

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

7 bizonyított tény, hogy a matcha egészségesebbé tesz

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

Kókuszolajos matcha latte - a legjobb napindító ital

11+1 ok ami téged is meggyőz majd, hogy igyál matcha teát

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!