Matcha seprű a tökéletesen elkészített matcha teáért

2021.09.27 13:42
Matcha seprű a tökéletesen elkészített matcha teáért

A matcha tea megfelelő elkészítéséhez és a teaivás különleges szertartásának átéléséhez szükséged lesz a megfelelő teakészítő eszközökre. Ezek közül az egyik az úgynevezett matcha seprű, azaz bambusz teakeverő ecset. 

Matcha seprű az igazi matcha pillanatokért

Az matcha tea megfelelő odafigyeléssel elkészíthető az otthon megtalálható konyhai eszközökkel is (pl. kiskanál, habverő, turmixgép), azonban sokkal egyszerűbb dolgunk lesz ha beszerezzük hozzá a megfelelő eszközöket, ráadásul ezáltal mi is egy kicsit belekóstolhatunk a japán teaszertartás csodálatos művészetébe.

Elsősorban egy matcha seprűre, azaz bambusz teakeverő ecsetre lesz szükségünk. Ennek a tradicionális japán teakészítő eszköznek a segítségével a teapor könnyedén habosra és csomómentesre keverhető. A helyes használatának elsajátítására azonban áldozzunk egy kis odafigyelést. Egy kis gyakorlással azonban a végeredmény egy habos és igazán könnyed, nem mellesleg pedig nagyon finom matcha tea lesz.

A matcha seprű alkalmazásával ráadásul a gyönyörű, ősi japán hagyománynak, a teaszertartásnak is még inkább a részesei lehetünk. A japán emberek ugyanis nagy figyelmet fordítanak ennek az általuk mélyen tisztelt tevékenységnek, éppen ezért a teakészítő eszközök is fontos jelentőséggel bírnak a japán kultúrában.

A használata rendkívül egyszerű és hasznos

Pár alapvető lépés szükséges ahhoz, hogy a matcha seprűt vagy más néven Chasen bambusz teakeverő ecsetet megfelelően használd, illetve a teád is pont olyanra sikerüljön, ahogy azt a japán teaházakban is felszolgálják.

Mielőtt nekifognál a matcha tea elkészítésének, a matcha seprűt egy kis időre meleg vízbe áztasd be. Ennek köszönhetően a szálai puhábbá válnak, és a tea keverése közben nem törnek majd szét. Ezután már csak a kedvenc teád elkészítése van hátra.

Persze a teakeverő tisztításáról sem célszerű elfeledkezni, igaz, nem is vesz túl sok időt igénybe. Használat után elég tiszta vízzel leöblíteni (tisztítószerrel semmiképpen sem), majd szálakkal felfelé fordítva száradni hagyni. Ha méginkább szeretnénk vigyázni erre a csodálatos, kézzel készített eszközre, szerezzünk be mellé egy bambusz ecsettartót is, ez ugyanis segít hosszú távon is megőrizni az ecset formáját.

Ősi hagyomány modern köntösben

Természetesen a japán teaszertartások középpontjában nemcsak az eszközök állnak, hanem maga a matcha tea is, ami a befelé figyelés, az önmagunkra szánt idő “kelléke” is. A matcha élmény, és a jótékony hatásainak eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy minőségi és eredeti, Japánból származó teát válasszunk. Ha pedig így teszünk, számolhatunk (egyebek mellett) a hosszan tartó és kiegyensúlyozott energiaszinttel, a kitisztult és puha bőrrel, valamint az erősebb immunrendszerrel. Elég izgalmasan hangzik, igaz?

Ez a vibrálóan zöld szuperital - ahogyan sokan nevezik és nem véletlenül - képes arra, hogy felkészítse a szervezetet többek között a betegségekkel vagy a szabadgyökök (sejtkárosító atomok) támadásával szemben. Mindez pedig a termesztési eljárásának és a különleges hatóanyagainak köszönhető. Hiszen míg egy egyszerű teázás során a tápanyagok mindössze 10%-a jut a szervezetbe, addig a matcha tea esetében az összes pozitív tulajdonságát élvezhetjük ennek a csodálatos növénynek.

Tudtad például, hogy napi egy csésze matcha tea elfogyasztása csökkenti a májbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint vagy vérnyomás, de még a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is? A benne lévő hihetetlenül magas antioxidáns tartalom ugyanis segít kiüríteni a méreganyagokat, vérhígító és vízhajtó hatású is. Ápold te is tested és lelked egyaránt a matcha teával, szánj időt a pihentető kikapcsolódásra és az egészségedre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK MÉG

Ez történik a testeddel, ha matcha teát iszol

Matcha tea vs kávé

3 tipp és kevesebbet mutat majd a mérleg

Ez a recept megváltoztatja a reggeli rutinod

A legfinomabb matcha latte recept

A legfrissítőbb ital, amitől garantáltan beindul a napod!